Kimchi (kimči) zo slovenskej kapusty
KimChi zo slovenskej kapusty
Každý vie, že KimChi je kórejské národné jedlo - fermentovaná zelenina, ktorá je veľmi zdravá a vyrába sa najmä z čínskej kapusty. Na výrobu mažno použiť aj inú zeleninu, napríklad uhorky, či jarnú cibuľku. Fantastické kimchi sme naložilin nedávno z klasickej slovenskej kapusty.
Na 1 kg tohto kimchi potrebujeme:
- 0,5 kg najemno nakrájanej kapusty
- 2 mrkvy a 2 jarné cibuľky (cca 15 dkg)
- 10 dkg morských rias wakame
- 10 dkg bielej reďkovky
- 4 polievkové lyžice rybacej omáčky
- 10 dkg hrubého čili powderu
- 2 pl gochujang pasty (fermentovaná pasta z červenej papriky Kodžudžang)
- 5 dkg rozmixovaných kreviet /možno vynechať/
- 2 dkg soli (2% z objemu kapusty)
Postupujeme podobne ako pri nakladaní kvasenej kapusty.
Kapustu posolíme a necháme odpočívať - šťavu vylejeme. Tým, že sme použili presný pomer soli, kapustu už nemusíme premývať. Medzitým si pripravíme majču - zeleninu pokrájame na prúžky, kolieska, šikmé rezy, skrátka na rôzne tvary... Osobne mám radšej, keď je zelenina chrumkavá, preto ju krájam na hrubšie kúsky. (4-5mm) Primiešame ostatné ingrediencie. Neodporúčam do zmesi pridávať vodu. Ak chcete pridať vodu, tak len prevarenú a vychladenú. Túto zmes zmiešame s kapustou, a potom to naplníme do nádoby tak, aby tam bolo čo možno najmenej vzduchu. My používame malé 5L súdky. Nádoba nesmie byť hermetický uzavretá, lebo zmes bude kvasiť a mohlo by ju roztrhnúť. Toto kimchi sa dá jesť okamžite ako šalát, ale najlepšie je vykvasené a dajú sa z neho robiť výborné jedlá.
Recept na najznámejšiu >> KimCHi (kimči) jjigae << nájdete tu.
Tu je aj video, ako vyrába kimchi s malými odchýlkami Korejská kuchárska superstar Maangchi:
Pridajte si do košíka: