KimČi (Kimchi chigae)

KimCHi (kimči) jjigae

Kimchi jjigae je najpopulárnejšia polievka v Kórei. Pripravuje sa z fermentovanej kimchi kapusty. Môžu existovať rôzne variácie, ale plátky kimchi kapusty sa obvykle varia v hrnci s tofu, cibuľou, cesnakom a hovädzím, či bravčovým mäsom alebo morskými plodmi, spolu s vodou alebo sardelovým vývarom.

Polievka je ochutená buď dwenjang (Korean fermented soybean paste) a / alebo gochujang (pasta z červených čili papričiek), ktoré prispievajú k výraznej červenej farbe. Nakoniec sa polievka zvyčajne podáva v kamennej miske ešte vriaca. Kimchi chigae polievka sa podáva v miske s ryžou a častokrát i s rôznymi ďalšími prílohami mitbanchan. Mitbanchan sú malé jedielka - prílohy, ktoré dopĺnajú plnosť hlavného jedla. Je ich veľké množstvo, napríklad Fish cake, pikantné ančovičky, volské oko, ryža, ale aj samostatné kimchy. Tieto malé jedielka mi trochu pripomínajú španielsky tapas.

Kimchi pôvodne pochádza zo starých čias Troch kráľovstiev Kórei. Kimchi je dobre známe tradičné národné konzervované kórejské jedlo. Každý región v Kórei má vlastné typy kimchi kapusty. Na juhu pridávajú viac soli a používajú morské plody na osladenie. Na severe je kimchi menej solená a jemnejšia. Táto zelenina je považovaná za jedno z piatich najzdravších jedál na svete.

Ingrediencie:

1 hrnček kimči kapusty
455 g bravčového bôčika (alebo jeho časť s obsahom tuku), pokrájaného na plátky (neuvarená slanina sa môže použiť ako náhrada)
2 zelené mladé cibulky, nakrájané na malé kúsky
1 čaj. lyžička rybacej omáčky
1 balenie tofu
2 zelené čili papričky, nakrájané
2 pol. lyžiče gochujang (pasta z červených čili papričiek)
1 pol. lyžiču gochugaru (hrubý powder z červenej čili papričky)
3 strúčiky nakrájaného cesnaku
3 hrnčeky vody

Krok za krokom:

1. Položte hrniec na platňu a zapnite oheň. Pridajte bravčový bôčik (alebo slaninu), osmažte po dobu 1 min alebo viac.
2. Pridajte gochujang a smažte kým mäso nebude opečené.
3. Zalejte vodou a pridajte kimchi kapustu. Priveďte k varu a potom nechajte vrieť.
4. Pridajte rybaciu omáčku, gochugaru a cesnak. Varte po dobu 10-15 min, aby bolo mäso hotové.
5. Pridajte nakrájané Tofu a čili, povarte 2min a odstavte. Ozdobte mladou cibuľkou a sezamom. 
6. Podávajte s ryžou a volským okom  HappyWok

Nutričné hodnoty:

29% Sacharidy
50% Tuky
21% Proteíny

A takto to varí Kórejská kuchárska superstar Maangchi:

Pridajte si do košíka:

Kimchi matFish sauce Tofu firm Gochujang Chilli powder  

 

 

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie