KimČi (Kimchi chigae)
KimCHi (kimči) jjigae
Kimchi jjigae je najpopulárnejšia polievka v Kórei. Pripravuje sa z fermentovanej kimchi kapusty. Môžu existovať rôzne variácie, ale plátky kimchi kapusty sa obvykle varia v hrnci s tofu, cibuľou, cesnakom a hovädzím, či bravčovým mäsom alebo morskými plodmi, spolu s vodou alebo sardelovým vývarom.
Polievka je ochutená buď dwenjang (Korean fermented soybean paste) a / alebo gochujang (pasta z červených čili papričiek), ktoré prispievajú k výraznej červenej farbe. Nakoniec sa polievka zvyčajne podáva v kamennej miske ešte vriaca. Kimchi chigae polievka sa podáva v miske s ryžou a častokrát i s rôznymi ďalšími prílohami mitbanchan. Mitbanchan sú malé jedielka - prílohy, ktoré dopĺnajú plnosť hlavného jedla. Je ich veľké množstvo, napríklad Fish cake, pikantné ančovičky, volské oko, ryža, ale aj samostatné kimchy. Tieto malé jedielka mi trochu pripomínajú španielsky tapas.
Kimchi pôvodne pochádza zo starých čias Troch kráľovstiev Kórei. Kimchi je dobre známe tradičné národné konzervované kórejské jedlo. Každý región v Kórei má vlastné typy kimchi kapusty. Na juhu pridávajú viac soli a používajú morské plody na osladenie. Na severe je kimchi menej solená a jemnejšia. Táto zelenina je považovaná za jedno z piatich najzdravších jedál na svete.
Ingrediencie:
1 hrnček kimči kapusty
455 g bravčového bôčika (alebo jeho časť s obsahom tuku), pokrájaného na plátky (neuvarená slanina sa môže použiť ako náhrada)
2 zelené mladé cibulky, nakrájané na malé kúsky
1 čaj. lyžička rybacej omáčky
1 balenie tofu
2 zelené čili papričky, nakrájané
2 pol. lyžiče gochujang (pasta z červených čili papričiek)
1 pol. lyžiču gochugaru (hrubý powder z červenej čili papričky)
3 strúčiky nakrájaného cesnaku
3 hrnčeky vody
Krok za krokom:
1. Položte hrniec na platňu a zapnite oheň. Pridajte bravčový bôčik (alebo slaninu), osmažte po dobu 1 min alebo viac.
2. Pridajte gochujang a smažte kým mäso nebude opečené.
3. Zalejte vodou a pridajte kimchi kapustu. Priveďte k varu a potom nechajte vrieť.
4. Pridajte rybaciu omáčku, gochugaru a cesnak. Varte po dobu 10-15 min, aby bolo mäso hotové.
5. Pridajte nakrájané Tofu a čili, povarte 2min a odstavte. Ozdobte mladou cibuľkou a sezamom.
6. Podávajte s ryžou a volským okom HappyWok
Nutričné hodnoty:
29% Sacharidy
50% Tuky
21% Proteíny
A takto to varí Kórejská kuchárska superstar Maangchi:
Pridajte si do košíka: