Japonské sushi nori - klasické aj vyprážané
Japonské sushi nori - klasické aj vyprážané

Sushi. Kto by nepoznal toto ikonické japonské jedlo? Sushi sa stalo symbolom japonskej kuchyne a patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na celom svete. A zo všetkých druhov sushi je snáď napopulárnejšia verzia nori, na prípravu ktorého sme si pre vás pripravili nasledujúci recept a to v klasickej a aj vyprážanej verzii.
Príprava sushi je prekvapivo rýchla a výsledok rozhodne stojí za to. Pri varení sa môžete inšpirovať aj videoreceptom, ktorý sme pre vás natočili.
Ingrediencie
Ryža
- Ryža na sushi Royal Tiger 1kg
- Ryžový Ocot
- Cukor – 2pl lyžice
- Soľ
Obaľovacia zmes
- Panko strúhanka
- Múka
- Voda
- Sushi riasy
Náplň sushi
- Reďkovka žltá nakladaná 500g
- Uhorka – 1ks
- Avokádo – 1ks
- Žltá reďkovka
- Losos – 500 g
- Surimi tyčinky – 1 balenie
Ostatné
- Zázvor ružový
- Wasabi pasta
- Sójová omáčka
- Podložka bambusová na prípravu sushi
- Majonéza japonská KENKO 516ml
Postup sushi ryža
- Najdôležitejšie pri varení sushi je príprava ryže, vybrali sme ryžu na sushi Royal Tiger.
- Ryžu 3x poriadne premyjeme čistou studenou vodou.
- Následne vložíme ryžu do hrnca a pridáme vodu v pomere 1: 1,5 (na 1kg ryže = 1,5l vody).
- Pridáme soľ a ryžu varíme cca 13-15 min na miernom ohni.
- Keď je ryža uvarená pridáme 4pl. Lyžice Ryžového octu s 2 pl. Cukru a poriadne zamiešame. (Ryžu odporúčame presypať do väčšej misky alebo iného chladnejšieho hrnca aby sa nám neprevarila)
Postup sushi
- Ingrediencie do sushi si vopred nakrájame na tenké plátky
- Pripravíme si podložku a riasy, ryžu a ingrediencie vedľa seba
- Odporúčame mať po ruke misku čistej vody a utierku na opláchnutie. Vďaka čistej vode sa nám zároveň bude menej lepiť ryža pri ukladaní na riasy.
- Ryžu rovnomerne poukladáme asi do polovice riasy, nezabudnite na okraje
- Následne poukladáme ingrediencie na začiatok riasy a postupne zrolujeme
Postup vprážané sushi
- Sushi rolku si rozdelíme na polovicu
- Pripravíme si obalovaciu zmes zmiešaním hladkej múky s čistou vodou
- Sushi rolku obalíme v zmesi a panko strúhanke
- Následne opražíme na strednom ohni.
Servírovanie
- Sushi necháme 15-20 min vychladnúť v chladničke.
- Následne nakrájame sushi na menšie rolky.
- Pre lepšiu chuť pridáme Japonskú majonézu.
- Do misky pridáme Sójovú omáčku a wasabi podľa chuti.
- K sushi pridáme zázvor, na neutralizáciu chute.
Prajeme vám dobrú chuť!