Dashi vývar

Dashi vývar

Dashi vývar je esenciálny základ japonskej kuchyne. Ma lahodnú chuť a nádherne zlatú farbu. Vedeli ste, že rozlišujeme okrem slanej, sladkej, kyslej a horkej chuti na jazyku ešte ďalšie 3? Dr. Kikunae Ikeda v roku 1908 nezvyčajnú a silnú chuť dashi vývaru identifikoval ako umami – „je to piata chuť pripísaná ľudským chuťových receptorom". Prekvapivo šiestou novo objavenou chuťou, je chuť ostrá, alebo ak chcete pálivá. Avšak na jazyku sa nachádzajú aj špeciálne zmyslové bunky CD36, ktoré reagujú na molekuly tuku, tieto vzruchy prenášajú ako informáciu do mozgu. Siedmou chuťou je chuť tuku alebo tučná. Čisto prírodný produkt dashi je nenahraditeľný napríklad pri miso polievke, Ramen, rôznych omáčkach, skrátka všade tam, kde my dávame kocku bujónu. Dashi vývar sa získava pomalým varenim riasy Kombu a lúhovaním Bonito tuniakových vločiek. Katsuobushi Bonito flakes je japonský názov pre sušenú, fermentovanú a údenú rybu podobnú tuniakovi. Bonito vločky sú veľmi bohaté na vitamíny, minerály a bielkoviny. Vyrába sa tak, že rybe sa odstráni hlava a vnútornosti. Filet sa potom varí pod bodom varu. Akonáhle sa ryba uvarí, odstránia sa kosti. Potom sa filety údia pomocou dymu z dubového dreva. Tento proces údenia trvá až jeden mesiac. Za deň sa ryba údi 5 až 6 hodín, nechá sa cez noc v kľude a proces údenia začína zase ďalší deň. Ryby, ktoré prešli údením, sa nechajú usušiť na slnku, postriekajú sa kultúrou Aspergillus Glaucus a uzavrú sa po dobu 2 týždňov v kultivačnej miestnosti. Z blokov sa potom zoškrabú hoblinky.

Na prípravu 1l dashy vývaru potrebujeme:

20 g sušenej morskej riasy kombu (kelp)
40 g hobliny z údeného tuniaka – katsuobushi Bonito flakes

Do vlažnej vody ponoríme morskú riasu kombu. Privedieme k varu, ale pozor varte len na slabom ohni, inak to zhorkne! Varíme asi 10 až 15 minút. Ku koncu vsypeme Bonito hoblinky z tuniaka. Teplotu stiahneme na minimum a varíme max. 30 sekund - nemiešame! Odstavíme z ohňa a môžeme nechať ešte pár minút luhovať. Vývar precedíme cez sitko a môžeme zmes aj trochu pomačkať, aby sme ju zbavili drahocennej tekutiny. Ostane nám nádherná žlatastá voňavá tekutina. V japonsku existuje množstvo receptov na dashi, možete ho napríklad vytuniť hubamy Shitake a Ančovičkamy. HappyWok


Pridajte si do košíka:

Bonito flakes Kombu riasa sušené shitake Rybky Dashi ančovičky

 

 

 

 

 

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie