Ostrokyslá polievka
Ostrokyslá polievka
Ostrokyslá polievka je tradičná čínská polievka, ktorá sa podáva najmä v oblasti Pekingu a Sečuanu. Čínska ostrokyslá polievka má zvyčajne mäsový základ a často obsahuje prísady ako púčiky ľalie, Judášove ucho, bambusové výhonky a tofu. Vývar môže byť niekedy ochutený bravčovou krvou. Táto polievka je typická pre jej ostro – štipľavú. Ostrú chuť získava z červených papričiek a kyslú chuť získava vďaka octu. Polievku viete pripraviť aj vo vegetariánskej verzii vynechaním bravčového mäsa. Rôzne variácie môžete taktiež nájsť vo Vietname, Kambodži či Thajsku.
Ingrediencie:
1 tofu
60 g bravčovej panenky alebo kúsok kuracieho mäsa
1 čaj. lyžička sójovej omáčky
½ čaj. lyžičky sezamového oleja
1 rozšľahané vajce
½ hrnčeka bambusových výhonkov
4-5 čínskych sušených čiernych húb - judášové ucho
4 hrnčeky vody
2 čaj. lyžičky ryžového alebo jablčného octu
1 pol. lyžica kukuričného škrobu rozpusteného v ¼ hrnčeku vody
1 kápia nakrájaná na tenké pásiky
1 mrkva nakrájaná na malé kocky
1 lyžica oleja
1 lyžička nakrájanej čili papričky
½ lyžičky práškového čili (možno vynechať)
1 mladá cibuľka
Krok za krokom:
Asi najdôležitejšia vec je, aby všetky ingrediencie boli nakrájané na čo najmenšie kúsky, to dodá polievočke autenticitu.
Huby Judášové ucho zalejeme vriacou vodou a necháme odstát aspoň 10 minút. Medzitým si umyjeme a nakrájame osušené mäso. Nakrájame tofu na 1 cm hrubé kocky. Umyjeme a nakrájame ostatnú zeleninu. Z Judášovho ucha odstránime tvrdé stonky a ostatok nakrájame na tenké pásiky. Zmiešajte mäso a hríby s koreninami. V hrnci rozpálime olej, na ktorom z prudka osmažíme mäsovo-hubovú korenenú zmes. Po chvíli pridáme mrkvu, kápiu a posmažímé 3-4 minúty na strednom ohni. Pridáme vodu a sójovú omáčku, varíme 10 minút na strednom ohni. Na konci pridáme tofu, čili, rozmiešané vajce a škrob. Premiešame a ešte varíme 3 minúty. Dochutíme octom a ozdobíme posekanou mladou cibuľkou.
Nutričné hodnoty: 60% Sacharidy 40% Tuky 40% Proteíny