Tom Yum
Pripravte si doma populárnu polievku Tom Yum

"Tom yum" alebo "tom yam" je ostrá polievka typická pre Laos a Thajsko. Tom yum sa taktiež servíruje v susedných krajinách ako Malajzia, Singapur a Indonézia, a stala sa populárnou po celom svete. Slová "tom yum" sú odvodené z dvoch thajských slov: "tom" a "yum". "Tom" je slovo označujúce proces varenia (v tomto prípade polievka) a "Yum" predstavuje druh Laoského a Thajského štipľavého a kyslého šalátu.
Tom Yum je považovaná za najznámejšiu thajskú polievku. Jej chuť je mierne ostrá, sviežo kyslastá a príjemne voňavá. Medzi gurmánmi je pokladaná za absolútnu jednotku thajskej kuchyne. My si ju u nás tiež pravidelne uvaríme. Pripravili sme si pre Vás preto jednoduchý recept, aby si ju vedel uvariť naozaj každý.
Na prípravu budeme potrebovať:
- po 10dkg kreviet, mušlí - slávok, rýb, šampiňónov a cherry paradajok
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2ks citrónovej trávy - nakrajame na šikmé pásiky
- 1pl rybacej omáčky
- 250 ml kokosového mlieka
- 1 čl soli
- 2 čl trstinového cukru
- šťava z ks 2 limetiek
- 5 cm galangy (alebo zázvoru)
- 2 pl Tom Yum pasty
- 1,5l kuracieho vývaru (alebo len vody)
- viazanicku koriandra
- 1 pl oleja
- 2 veľké zelené čili papriky nakrájané na šikmo
- 5 malých celých čili papričiek
Postup
- V hrnci na oleji opražíme nasekanú cibuľu, cesnak a Tom Yum pastu. Zalejeme kokosovým mliekom a necháme zovrieť. Varíme 5 minút.
- Zalejeme vývarom a pridáme všetko okrem kreviet a koriandra. Varíme cca 10 min.
- Potom pridáme krevety, dochutíme a ozdobíme koriandrom.(V Thajsku vývar robia tak, že najskôr opražia nasucho pancieriky a hlavy z kreviet a potom to zalejú vodou, alebo kuracím vývarom a na záver precedia.)
Prajeme Vám dobrú chuť.