Bambusové výhonky sa používajú hojne v ázijskej kuchyni. Pre svoju krehkosť a vynikajúcu chuť sú stále viac obľúbené aj v európskych štátoch a je možné ich pridať aj do u nás bežných jedál ako je lečo, rizoto, apod.
Bambus sú výhonky obrovských tráv rodu Bambusa. Skladajú sa z kolienok a článkov. Priemer steblá môže pokojne dosahovať aj tridsiatich centimetrov. Bambus rastie v tropických a subtropických oblastiach Ázie, Afriky a Ameriky. Musí sa rýchlo žať, inak zdrevnatie. Steblá niektorých druhov bambusu môžu za jediný deň vyrásť až o dva metre. Po štyridsiatich dňoch sa rast zvyčajne zastaví.
Bambusové výhonky sú jarnou špecialitou ázijskej kuchyne. Mladé výhonky majú len slabú šupku a sú sladké a voňavé. Sezóna týchto výhonkov je veľmi krátka. Z tohto dôvodu sa mladé výhonky konzervujú alebo sušia, potom sú výbornou zeleninou po celý rok.