Je korením z kvetu Crocus sativus, patrí do čeľade Iridaceae. Ide o korenie so silnou vôňou a výraznou farbou. Korenie je tiež bohaté na antioxidanty, ktoré majú veľa zdravotných výhod. Pochádzajú z jeho chemických zložiek: mikrokrocín a safranal. Tiež obsahuje karotenoidové farbivo nazývané crocin, ktoré mení farbu jedla na žlté zlato. Vďaka tomu je šafran veľmi cenným korením.
Šafran siaty je blízkym príbuzným okrasných šafranov (Crocus vernus - šafran jarný). Pochádza zo západnej Ázie. Na jeseň kvitne fialovým kvetom. V každom kvete sú tri nitkovité, 2-3 cm dlhé purpurovo hnedé čnelky, ktoré sa zbierajú ručne. Neexistuje žiadny stroj, ktorý by akokoľvek uľahčil zber čneliek, a tento fakt, spoločne s malým množstvom takto získaného korenia (až 250 000 čneliek váži len asi 1000 g), je dôvodom vysokej ceny šafranu. V súčastnosti je to najdrahšie korenie na svete.
Najviac sa pestuje v Iráne, Španielsku, v južnom Francúzsku, v severnej Afrike a Latinskej Amerike. Používa sa v španielskej, latinskoamerickej, francúzskej a orientálnej kuchyni, kde ochucuje a farbí pokrmy.
Šafran je veľmi užitočný pre zdravie. Medzi najpriaznivejšie vlastnosti patrí stimulácia chuti k jedlu, vhodný na plynatosť. Má taktiež protinádorové, antidepresívne, antiparkinsonické účinky. Šafrán posilňuje pamäť, zvyšuje koncentráciu, redukuje srdcové choroby ...
Vďaka všetkým týmto spomenutým vlastnostiam a jedinečnej chuti, ktorú šafran dodáva jedlu, je uznávaným a jedným z najdrahších korení na svete.