Menu

Sushi: najobľúbenejšie jedlo z Japonska

Pridané 23.9.2024 07:00:00 Počet zobrazení 218

🍣 Sushi je jedným z najznámejších jedál japonskej kuchyne, ktoré si získalo popularitu po celom svete. Jeho jedinečná kombinácia čerstvých ingrediencií, ryže a morských plodov robí z tohto pokrmu nezabudnuteľný zážitok. Ale okrem samotnej chuti má sushi bohatú históriu a množstvo zaujímavostí, ktoré vás možno prekvapia.

Sushi: najobľúbenejšie jedlo z Japonska

Sushi (suši), ako ho poznáme dnes, má svoje korene už v 8. storočí, no pôvodne vzniklo v úplne inej podobe. Prvé sushi totiž nebolo o čerstvých surovinách, ale o fermentácii. V Japonsku sa ryba konzervovala tak, že sa uložila do varenej ryže a nechala sa fermentovať. Tento proces vytvoril chuť a konzervoval rybu na dlhé obdobie. Samotná ryža sa však nejedla – slúžila len ako spôsob uchovávania jedla.

Táto stará metóda, známa ako narezushi, bola neskôr prepracovaná do formy, kde sa začala ryža jesť spolu s rybou. Tento nový štýl sushi sa vyvinul do dnešného podoby, pričom najväčšia revolúcia nastala v 19. storočí v Tokiu (vtedy Edo). V tej dobe sa ryža ochucovala octom a ryby sa používali čerstvé – edo-mae sushi bolo na svete.

Základné druhy sushi

Sushi je oveľa viac než len slávne nigiri či maki. Existuje množstvo variácií, ktoré sú populárne nielen v Japonsku, ale aj po celom svete:

  • Nigiri: Ručne tvarovaná ryža s plátkom čerstvej ryby alebo iných morských plodov navrchu. Tradične sa podáva bez sójovej omáčky, pretože ryža je už dochutená.
  • Maki: Rolky sushi, kde sa ryža a ryba zabalí do riasy nori. Existujú rôzne podoby maki, ako napríklad futomaki (hrubé rolky) alebo hosomaki (tenké rolky).
  • Temaki: Kónicky tvarované ručné sushi, kde sa riasa nori naplní ryžou, zeleninou a rybou. Ide o obľúbené „jedlo na cestu".
  • Gunkan: Tieto „bojové lode" sú valčeky ryže obalené riasou nori a naplnené rybími ikrami alebo morskými plodmi.
  • Chirashi: Znamená "roztrúsené sushi", kde sa surové ryby a ďalšie prísady ukladajú na misku ochutenej ryže.

Sushi zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli

  • Na rozdiel od bežnej predstavy, sushi sa v tradičnej japonskej kultúre často jedáva rukami, a nie paličkami. Platí to najmä pre nigiri, kde je dôležitá konzistencia ryže.
  • Zatiaľ čo mnoho ľudí spája sushi predovšetkým so surovou rybou, skutočná podstata sushi spočíva v ryži. Japonci kladú veľký dôraz na správnu prípravu a ochutenie ryže octomcukromsoľou.
  • V Guinnessovej knihe rekordov figuruje najdrahšie sushi, ktoré vytvoril kuchár Angelito Araneta Jr. Obsahuje zlato, diamanty a perly a jeho hodnota bola takmer 2 000 dolárov za jediné sústo.
  • Vo väčšine sushi reštaurácií mimo Japonska sa nepoužíva pravé wasabi. Namiesto toho dostanete zmes chrenu, horčice a zeleného farbiva. Pravé wasabi pochádza z rastliny Wasabia japonica a je vzácne a drahé.

Prečo je sushi zdravé?

Sushi je nielen chutné, ale aj výživné. Obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných kyselín z rýb, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca. Ryža je zdrojom energie, a zelenina a morské riasy dodávajú dôležité vitamíny a minerály. Navyše, sushi je prirodzene nízkokalorické. Teda pokiaľ ho nekombinujete s veľkým množstvom tempury či majonézových omáčok.

Sushi ako symbol japonskej kultúry

Sushi nie je len jedlom, ale aj symbolom japonskej kultúry. V Japonsku sa k príprave sushi pristupuje s obrovským rešpektom a oddanosťou. Stať sa sushi majstrom (tzv. itamae) môže trvať desaťročia. Učeň často strávi prvé roky tréningu iba prípravou ryže, než sa dostane k práci s rybami.

Dnes je sushi obľúbené po celom svete a stalo sa synonymom pre kvalitu, čerstvosť a elegantné stolovanie. Či už ste fanúšikom klasických nigiri alebo radi objavujete nové fusion rolky, sushi prináša zážitok, ktorý spája históriu, kultúru a nezabudnuteľnú chuť v jednom súste.

Na záver

Sushi je viac než len pokrm z rýb a ryže. Je to jedlo, ktoré si zachovalo svoju autentickosť po stáročia a dnes predstavuje jeden z najvýznamnejších symbolov japonskej kuchyne. Nezáleží na tom, či ste nováčik alebo sushi gurmán – toto jedlo má vždy čo ponúknuť. Takže keď najbližšie siahnete po kúsok sushi, spomeňte si na jeho bohatú históriu a cestu, ktorú prešlo, aby sa stalo svetovým fenoménom.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Vrátiť sa k nákupu Prejsť k objednávke