Cymbopogon citratus
Citrónovú trávu pozná veľa ľudí z Juhoázijských kuchýň, kde sa používa vo veľkom, bez problémov sa dá pestovať i u nás na záhradke i na balkóne. Nájdeme ju tiež v mnohých parfumoch takisto, ako v čistiacich prostriedkoch, ktorým požičiava čerstvú citrónovú arómu. Je známa aj pod menom citronela, lemongrass, lenabat či sereh.
Vlastnosti:
- s citrusovými plodmi nemá citrónová tráva veľa spoločného-patrí do čeľade lipnicovitých a je teda príbuzná s bambusom, kukuricou, ryžou alebo inými obilninami
- má dlhé, tenké, šedo zelené listy, ktoré sa podobajú zelenej cibuli anglicky zvanej scallion
- meno je odvodené od intenzívnej citrónovej vône rastliny je ojedinelá tráva medzi trávami, má príjemnú vôňu ale pritom nemá kyslosť citrónu
Požiadavky:
- pochádza z tropických oblastí, ale dá sa pestovať i v našich podmienkach
- ideálne sa jej darí v nádobe (pre dospelú rastlinu voľte priemer minimálne 20 centimetrov), ktorú od jari do jesene umiestnite v záhrade či balkóne, každopádne na slnečnom stanovišti (to Vám zaručí vysoký obsahn vonných silíc)
- citronela sa dá pestovať i v nádobe za oknom alebo v byte, na parapete smerujúci k Juhu
- najradšej má dobrú priepustnú, hlinito piesočnatú pôdu
- potrpí si na výdatnej zálievke, ale neznáša premokrenie, preto je vhodnejšie zalievať ju, keď vyschne pôda
- používajte dobrú záhradnícku pôdu zmiešanú s organickým hnojivom
Použitie:
- citronela sa používa predovšetkým čerstvá, ale i sušená či zamrazená
- môžte si pripraviť z nej lahodný a osviežujúci čaj alebo ostatné čaje dochutiť-výborne sa hodí obzvlášť k zelenému
- rovnaké osviežujúce účinky ako citronelový olej má i kúpeľ z tejto rastliny
- tráva sa používa vo farmaceutickom i kozmetickom priemysle a hlavne v liečiteľstve, ako ukľudňujúci prostriedok pri nervovej podráždenosti, ku zníženiu horúčky, pri nechutenstve a žalúdočných obtiažach, znižuje cholesterol
- pri príprave jedál sa dá zužitkovať prakticky celá rastlina, len musíte mať na pamäti, že jednotlivé časti majú rôznu kvalitu
- jemne pokrájané spodné časti výhonkov sa pridávajú čerstvé do zeleninových šalátov, alebo sú súčasťou rôznych polievok, omáčok a pokrmov z mäsa, hydiny či rýb