Bibimbap - Kórejská národná špecialita
Bibimbap - Kórejská národná špecialita

Pripravme si spoločne jedno z najznámejších kórejských jedál s názvom Bibimbap. Túto špecilitu si viete pripraviť s rôznou obmenou zeleniny podľa vašej chuti. Fantázií sa medze nekladú.
Pri varení sa nechajte inšpirovať videoreceptom, ktorý sme pre vás natočili.
Ingrediencie
Príloha:
Ingrediencie na mäso:
- 300 mletého hovädzieho mäsa
- Dva strúčiky cesnaku
- Dve polievkové lyžice medu
- Jedna polievková lyžica pasty z červenej papriky
- Dve polievkové lyžice ryžového oleja
- Štyri polievkové lyžice sójovej omáčky
Ostatné:
- Šitake huby
- Mrkva
- Sušené riasy
- 1 ks vajíčko
- Sezam
Postup na prípravu ryže
- Ryžu 3x poriadne premyjeme čistou studenou vodou.
- Následne vložíme ryžu do hrnca a zalejeme vodou v pomere 1:1,5 (na 1kg ryže = 1,5l vody).
- Pridáme štipku soli a ryžu varíme cca 13-15 minút na miernom ohni. Počas varenia ryžu otestujeme, aby nebolo príliš rozvarená.
- Keď máme ryžu uvarenú pridáme 2 polievkové lyžice Ryžového octu a poriadne premiešame. (Ryžu odporúčame presypať do väčšej misky alebo iného chladnejšieho hrnca nech sa nám neprevarí).
Postup na prípravu mäsa a omáčky
- Nakrájame sa dva strúčiky cesnaku, pripravíme si misku do ktorej si nalejeme štyri polievkové lyžice sójovej omáčky, dve polievkové lyžice medu, jednu lyžicu pasty z červenej papriky a všetko dobre spolu vymiešame.
- Rozpálime si panvicu do ktorej nalejem jednu lyžicu ryžového oleja. Následne pridáme hovädzie mäso, ktoré sprudka opražíme a dusíme.
- Po 15 minútach dusenia pridáme omáčku, ktorú sme si pripravili a ešte 3-4 minúty dusíme. Hotové mäso si odložíme bokom.
Postup na prípravu oblohy
- Nakrájame si mrkvu na tenké pásiky.
- Šitake huby si dáme do misky s vriacou vodou. Necháme ich tam cca 30 minút. Následne ich nakrájame na tenké pásiky.
- Sušené riasy zalejeme vodou na cca 10 minút.
- Na rozpálenej panvici pripravíme vajíčko.
Servírovanie
- Uvarenú a vychladnutú ryžu premiestnime do servírovacej misky.
- Navrch ryže si prehľadne poukladáme: nakrájanú mrkvu, hovädzie mäso, šhitake huby, riasy a navrch dáme vajíčko, ktoré posypeme sezamom.
Jedlo máme hotové. Vychutnajte si zdravé a chutné jedlo, dobrú chuť!