Citronelová (citronová) tráva čerstvá - zväzok

Citronelová (citronová) tráva čerstvá - zväzok

Čerstvá citronelová (citrónová) tráva - zväzok

  • Cena: 2,68 € s DPH

Skladové číslo: S7#SK#15030320#1

Dostupnosť: Vypredané

Cymbopogon citratus
Citrónovú trávu pozná veľa ľudí z Juhoázijských kuchýň, kde sa používa vo veľkom, bez problémov sa dá pestovať i u nás na záhradke i na balkóne. Nájdeme ju tiež v mnohých parfumoch takisto, ako v čistiacich prostriedkoch, ktorým požičiava čerstvú citrónovú arómu. Je známa aj pod menom citronela, lemongrass, lenabat či sereh.

Vlastnosti:

  • s citrusovými plodmi nemá citrónová tráva veľa spoločného-patrí do čeľade lipnicovitých a je teda príbuzná s bambusom, kukuricou, ryžou alebo inými obilninami
  • má dlhé, tenké, šedo zelené listy, ktoré sa podobajú zelenej cibuli anglicky zvanej scallion
  • meno je odvodené od intenzívnej citrónovej vône rastliny
  • je ojedinelá tráva medzi trávami, má príjemnú vôňu ale pritom nemá kyslosť citrónu

Požiadavky:

  • pochádza z tropických oblastí, ale dá sa pestovať i v našich podmienkach
  • ideálne sa jej darí v nádobe (pre dospelú rastlinu voľte priemer minimálne 20 centimetrov), ktorú od jari do jesene umiestnite v záhrade či balkóne, každopádne na slnečnom stanovišti (to Vám zaručí vysoký obsahn vonných silíc)
  • citronela sa dá pestovať i v nádobe za oknom alebo v byte, na parapete smerujúci k Juhu
  • najradšej má dobrú priepustnú, hlinito piesočnatú pôdu
  • potrpí si na výdatnej zálievke, ale neznáša premokrenie, preto je vhodnejšie zalievať ju, keď vyschne pôda
  • používajte dobrú záhradnícku pôdu zmiešanú s organickým hnojivom

Použitie:

  • citronela sa používa predovšetkým čerstvá, ale i sušená či zamrazená
  • môžte si pripraviť z nej lahodný a osviežujúci čaj alebo ostatné čaje dochutiť-výborne sa hodí obzvlášť k zelenému
  • rovnaké osviežujúce účinky ako citronelový olej má i kúpeľ z tejto rastliny
  • tráva sa používa vo farmaceutickom i kozmetickom priemysle a hlavne v liečiteľstve, ako ukľudňujúci prostriedok pri nervovej podráždenosti, ku zníženiu horúčky, pri nechutenstve a žalúdočných obtiažach, znižuje cholesterol
  • pri príprave jedál sa dá zužitkovať prakticky celá rastlina, len musíte mať na pamäti, že jednotlivé časti majú rôznu kvalitu
  • jemne pokrájané spodné časti výhonkov sa pridávajú čerstvé do zeleninových šalátov, alebo sú súčasťou rôznych polievok, omáčok a pokrmov z mäsa, hydiny či rýb

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info