Soju

Soju

Soju

Soju (sodžu) je nápojom, pri ktorom môžete vzdať úctu, ale aj uraziť. Ak pijete tento nápoj so spoločnosťou z Kórey, mali by ste poznať niekoľko pravidiel. Môžete sa tak vyhnúť zbytočným problémom, pretože Kórejčania si na tieto veci jednoducho potrpia.

Destilát soju je vyrábaný pôvodne z ryže. Počas nedostatku ryže do roku 1999 sa však pripravoval aj zo sladkých zemiakov či z tapioky. Dnes sa používajú prevažne ryža a ako doplnok obilie. Najmä pre vynikajúcu schopnosť tvorby alkoholu pri fermentácii. Konečný produkt obsahuje od 15 – 45 % alkoholu. Preto je v krajinách Ázie tak obľúbený. Nesmie chýbať pri stolovaní s dobrým jedlom už od 13. storočia, kedy sa soju prvý krát objavilo pri mongolských nájazdoch. Kórea má v obľube štipľavé jedlá a, samozrejme, aj mastné grilované pokrmy, a to nielen v letnom období, a teda destilát s malým obsahom alkoholu je veľmi vhodný partner.

Ako servírovať

Soju sa pije čisté, z malých pohárikov. Každý pri stole má vlastný pohárik o objeme asi 40 ml. Nalieva vždy mladší alebo nižšie postavený v spoločnosti. Pravou rukou nalieva a ľavou si podopiera predlaktie pravej. Pochádza to z doby, keď Kórejčania nosili dlhé rukávy. Aby nimi nezhodili veci zo stola. Ten, komu sa nalieva, si pravou rukou drží pohárik a ľavú ruku má buď pod pohárikom, alebo na tele ako znak vďaky a úcty. Starší alebo vyššie postavený člen môže podať svoj, ale aj cudzí pohárik do ruky nižšie postavenému. Opačne je to však urážka. Takýmto spôsobom sa pri stole dokáže vypiť veľmi veľa. A tak mladý, alebo tí, ktorí rokujú alebo stolujú s Kórejčanmi, musia dobre zvládať konzumáciu alkoholu, inak sa môže všeličo prihodiť.

Kombinácia s uhorkou

Najväčším producentom soju na svete je Jinro. V roku 2008 predali 76 miliónov fliaš. Typickým objemom fľaše je 330 ml a priemerne sa predáva za 5 €. Takýto objem sa vypije pri bežnej večeri, zväčša v reštaurácii. Kórejčania obľubujú už niekoľko desiatok rokov aj kombináciu tohto destilátu so šalátovou uhorkou. Volajú to oisoju a servírujú to v krčahoch na čaj. Jedna šalátová uhorka, dve fľašky soju a poháriky sklenené. Soju musí byť vždy dokonale ľadovo vychladené. Ak tak nie je, môžu vám ho hostia odmietnuť. Ľad sa do tohto destilátu zásadne nedáva. Preto zvyknú mať reštaurácie v chladiacom boxe na jeden večer aj celú paletu. Keby niečo.

 

http://www.happywok.sk/p/3514/soju-chamisul-fresh-jinro-035-l

 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info